سابقه کشت درخت زیتون درایران که درقرآن واحادیث منقول ازپیامبراعظم صلی الله علیه وآله وسلم به شجره مبارکه نامیده می شود؛به حدود سال ۶۰۰ هجری می رسد(معجم البلدان یاقوت حموی)
اسیدیته روغن زیتون که از میوه نارس یا رسیده آن استحصال می شود باید کمتر از ۰٫۵ % باشد.ازمنظر طب سنتی اگر روغن زیتون ازمیوه رسیده آن اخذشود دارای طبع گرم وخشک و یابس بوده ولی در صورتیکه ازمیوه نارس گرفته شود دارای طبع سردوخشک می باشدوآثاردرمانی همچون تقویت لثه وصاف کنندگی اخلاط،بازکننده گرفتگی ها وانسدادها(مفتِّح سُدِّه ها)ومانع ترشح عرق است.
به روغن بدست آمده ازمیوه نارس فرابکر ((Extra Virgin)) اطلاق می شود.
درکل روغن زیتون با کیفیت بالا که در طی مرحله روغن گیری، دارای مشکلاتی همچون تخمیر میوه زیتون،وجود برگ،وجود کپک و….نباشد وعاری از هرگونه عوامل کاهش دهنده کیفیت آن باشد دارای خواص زیر می باشد:
- بدلیل مقدار زیاد اسیدهای چرب غیر اشباع، پروتئین،کلسیم،آهن،فسفات وVit A,B complex,D بهترین نیکنوش جهان می باشد.
- بدلیل وجود ماده سیتواسترول درروغن زیتون،این ماده مانع جذب LDL (کلسترول بد ) درروده کوچک شده نتیجتا باعث افزایش جذب کلسیم و آهن و منیزیم در بدن میشود.
- روغن زیتون چون سطح جذب کلسیم دربدن راافزایش میدهد باعث رسوب آن در استخوان ها شده و ازپوکی استخوان رایج درسنین کهولت جلوگیری می نماید.
- بدلیل وجود اوله کانتال ؛ بامصرف روزانه ۵۰ گرم از روغن زیتون حدود mg9 اوله کانتال دربدن تولید می شود که کاربردی همچون مسکّن دارد.
- این نیک نوش طبیعی بدلیل اسیدهای چرب غیراشباعی که دارد باعث حفظ ساختارغشای سلول های مغزی شده وازبروز فراموشی وآلزایمردرافرادمسنّ جلوگیری می نماید.
- وجودمقادیرمتنابه آنتی اکسیدان مخصوصاً VitE باعث جلوگیری ازایجاد رادیکال آزاد وفرایند اکسیداسیون درسلول های پوستی وایجاد سرطان می نماید.
- سرباز خط مقدم جنگ:این روغن هردوفشار سیستولی ودیاسیستولی راکاهش داده ودرمبارزه با بیماری فشارخون سربازخط مقدم جنگ است.
- در رفع مسمومیت با سرب که کارگران چاپخانه هابا آن مواجه هستند می توان از روغن زیتون بهره جست.
طبقه بندی انواع روغن زیتون:
R | نام روغن | %اسیدیته | تعریف | |
لاتین | فارسی | |||
۱ | Extra Virgin | فوق بکر | کمتراز۸/۰ | بهترین وماندگارترین روغن |
۲ | Virgin | بکر | بین۲ــ ۱ | روغن بسیارخوب ودارای کلیه خواص |
۳ | Olive Oil(ordinary) | معمولی | بین۳ــــ۲ | درایران معروف به روغن بوداراست |
۴ | Refined Oil | تصفیه شده | قبل ازتصفیه۴ــ۳ | درایران معروف به روغن بی بو،پالایش شده یا۱۰۰% خالص است |
۵ | Lampant | مخلوط دو نوع روغن زیتون ازنظر کیفی میباشد که معمولا حاصل ازاختلاط طبقه بندی ۱و۶ یا ۲و ۴ بوده و متأسفانه با تبلیغات کاذب به عنوان روغن مخصوص سرخ کردنی در ایران ترویج داده شده است | ||
۶ | Pomace | روغن استحصال شده بواسطه حلال شیمیایی که از تفاله زیتون (جهت خوراک دام کاربرد دارد) بوده و در
درایران درکمال تأسف به عنوان روغن جهت پخت وپز استفاده می شود و عملا جزءدسته بندی روغن زیتون قلمداد نمی شود |
* درصد اسیدیته روغن تصفیه شده به کمتر از ۰٫۵% می رسد ولی خواص دیگر روغن های زیتون را ندارد.